Георгій Драгулян: «Українці молодці, але юніорська збірна Італії – це просто «монстри»!»

17.08.2021

Важливе

Новини

alt

Минулими вихідними збірна України з триатлону серед юніорів виступила на етапі Кубка Європи в румунському місті Ізворані. В складі нашої команди участь у змаганнях взяли одразу дев’ятеро спортсменів/спортсменок.

За словами старшого тренера збірної України Георгія Драгуляна, початково цього Кубка Європи не було в нашому змагальному календарі – однак, згодом було прийнято рішення таки вивезти команду в Румунію для збагачення змагальним досвідом і досягнення гідних результатів. Тож, участь триатлетів з офіційного складу юніорської збірної України, як і на етапі Кубка Європи в Туреччині, була профінансована коштом Міністерства молоді та спорту України.

І якщо кількома тижнями раніше в турецькому Балисекірі українські юніори зусиллями дніпрянина Івана Третяка були представлені на п’єдесталі пошани, то вже у Румунії наша команда була далекою від медалей. Найкращий показник серед українців – 11-те місце одесита Максима Сальникова. Однак, заради справедливості зазначимо, на відміну від турецького старту етап Кубка Європи в Румунії всім складом відвідала надпотужна збірна Італії, яка фактично окупувала п’єдестал пошани змагань серед юніорів, юніорок та в естафетах-мікст. До слова, в естафетах збірна України посіла доволі високе четверте місце.

«На правду, я навіть не знаю як коментувати рівень підготовки збірної Італії…, – не приховує власного подиву старший тренер збірної України Георгій Драгулян. – Таке враження, що в карантин вони тільки те й робили, що невпинно тренувалися і піднімали рівень своєї фізичної підготовки. Юніорська збірна Італії – це просто «монстри», в хорошому розумінні цього слова! Якщо проаналізовати протоколи командних та індивідуальних виступів, то їхні результати на дві-три голови вищі за показники всіх збірних. Я хотів поспілкуватися з тренерами команди Італії, дізнатися, як там побудована робота і яка структура загалом, – але не склалося.

Як оцінити наші виступи? Важко сказати… Тут напевне треба для початку абстрагуватися від команди Італії, яка забронювала всі найвищі місця, ми до такого рівня в юніорах точно не готові. Та попри все, таких стартів має бути якомога більше в нашому змагальному календарі! Саме на таких етапах Кубка Європи наші юніори набираються досвіду. І я би все ж таки говорив не стільки про результати, скільки про раціональність виступів на Кубках Європи з помірною конкуренцією – тих, які проводять в ближніх до нас країнах: Туреччині, Румунії, Сербії, країнах Балтії і так далі. Щодо звітного етапу Кубка Європи в Румунії, то як не крути, а одразу дев’ятеро українців та українок потрапили в ТОП-20, і це є прийнятний і стабільний результат! Всі українські юніори потрапили у другу групу за підсумками плавання, а вже на вело і на біговому сегменті мали місце така роздача і швидкість, що паморочилася голова…

Нам потрібно продовжувати переглядати роботу в самій структурі юніорської збірної України, як загалом і решті молодіжних груп. Цьогоріч нам вдалося, починаючи з Туреччини провести спільний збір і всю команду об’єднати, це дало певний результат. Я переконаний, що в такому ключі потрібно працювати і надалі. Знову ж таки, візьмемо приклад італійців! Їх прихало на Кубок Європи близько двадцяти триатлетів, і вони всі і весь час як одна команда! Таке враження, що вся їхня група тренується в одного тренера і вони працюють як єдиний механізм.

Внутрішніх змагань для юніорів цього сезону вже не так багато, але попереду ще чимало Кубків Європи, які є в міжнародному календарі – будемо намагатися вивозити туди нашу перспективну молодь. В нас є 4-5 атлетів/атлеток, яких потрібно вивозити на міжнародну арену! Адже внутрішні старти – це зовсім не те, що їм потрібно на цьому етапі розвитку… Вони важливі, але значно важливішими в плані спортивного дорослішання, набуття необхідного міжнародного досвіту є Кубки Європи. Наші молоді атлети самі відзначають, наскільки складніше і цікавіше боротися на турнірах з міжнародним статусом, адже чимало юніорів-іноземців уже зараз демонструють швидкості на рівні з елітною групою! Ось де народжується конкуренція та орієнтири, до чого потрібно прагнути. На Тренерській раді ФТУ в Запоріжжі я обов’язково запропоную старти зі статусом Кубка Європи, куди нам ще цього сезону варто повезти команду або окремих виконавців».

Етап Кубка Європи в Румунії. РЕЗУЛЬТАТИ