Юрій Горобець: «Наше стратегічне завдання – завоювати як мінімум дві ліцензії на Олімпійські Ігри 2024 року»

01.05.2021

Важливе

Інтерв'ю

alt

Півроку – термін, упродовж якого Федерація триатлону України має нового президента в особі Юрія Горобця. Саме він взяв на себе відповідальність і очолив ФТУ на так званому зламі поколінь – коли досвідчені триатлети все частіше концентруються на тренерській роботі, а ще вчорашні юніори лише починають свої перші кроки в еліті світового триатлону. Вашій увазі – ексклюзивне інтерв’ю з президентом ФТУ про підсумки перших шести місяців роботи.

Вітаємо, Юрій Васильович! Сезон великого триатлону в Україні та світі тільки починається, але чи можемо ми вже зараз підбивати якісь попередні підсумки перших півроку роботи оновленого керуючого складу ФТУ? 

Звітно-виборча конференція відбулася на початку листопада 2020 року. Тобто, за цей час ми мали останній місяць осені, три зимових місяці і перших два місяці весни. Звісно, що за таких обставин ми можемо говорити лише про підготовку до сезону, а от вже про якість цієї підготовки нам більше скажуть результати наших триатлетів упродовж усього сезону.

Що стосується загальної організації та діяльності Федерації триатлону України. Якщо порівнювати з минулими роками, то у 2021-му олімпійському році ми отримали майже у два рази більше коштів від держави на розвиток нашого виду спорту та підготовку атлетів. Звісно, це великий позитив і нові можливості. Збірна України провела доволі ефективні зимові збори в Туреччині. По тим проміжним результатам, особливо біговим результатам, які показали наші лідери впродовж підготовки, ми можемо дивитися вперед з обережним оптимізмом! А от чи використають спортсмени цю ефективність підготовки – це питання станом на зараз є відкритим з декількох позицій. Річ у тім, що світова пандемія коронавірусу й надалі скорочує кількість міжнародних змагань, і за таких обставин планувати змагальні та тренувальні графіки наперед доволі складно.

Якими є головні завдання на сезон для збірної України?

Якщо ми говоримо про нашого першого номера Юлію Єлістратову, то звісно це вдалий виступ на Олімпійських Іграх. Під словом «вдалий» я маю на увазі не якісь чіткі й конкретні зайняті місця – Юля сама добре знає, на що вона готова, тож побажаємо їй дістатися фінішу на якомога вищій позиції.

Для решти команди основним стартом буде чемпіонат Європи, запланований на червень. Знову ж таки – якщо його не відмінять чи перенесуть через пандемію. Акцентуємо увагу і на тому, що вже зараз нашим триатлетам потрібно окреслювати власні амбіції на здобуття олімпійських ліцензій на Ігри 2024 року – вони мають зарекомендувати себе серед еліти світового та європейського триатлону і тягнутися якомога вище до лідерів. Це складно, це непросто – але іншого шляху немає.

А якими є стратегічні завдання на найближчі чотири роки, впродовж яких ви очолюватимете ФТУ?

Наше стратегічне завдання – завоювати як мінімум дві ліцензії на Олімпійські Ігри 2024 року. Наголошую – це мінімальна кількість ліцензій, яку ми визначили керуючим складом ФТУ як прийнятну для нас. Звісно, ми маємо паралельно працювати на більш далеку перспективу і розвивати наших дітей та молодь. Ми не припиняємо і не збираємося припиняти пошук талантів – добре, що в Україні є достатньо талановитих дітей, з якими можна працювати.

Якщо повернутися до спорту вищих досягнень, то нам також варто звернути увагу на перспективи збірної України в естафетній гонці – адже це теж тепер олімпійська дисципліна! Потрібно чимало працювати і кілька років спостерігати, комбінувати і пробувати різні склади команди на змаганнях різних рівнів. Станом на зараз, у нас є сильні досвідчені триатлети і перспективні та спраглі до перемог молоді спортсмени. Найближчі рік-два українська команда в змішаних естафетах – це стовідсотково буде сплав молоді з досвідом! А далі вже будемо дивитися в динаміці, що потрібно додати, щоб у підсумку ми отримали необхідний результат. Я глибоко переконаний, що при тій наявності перспективних спортсменів нам цілком до снаги створити хорошу команду за півтора-два роки.

У вашій команді є перший віцепрезидент і одразу шість віцепрезидентів по напрямках! Чи задоволені ви їхньою роботою впродовж першого півріччя і чи виконують вони взяті на себе обов’язки?

Всю нашу спільну роботу можна буде оцінювати лише в динаміці. У нас відбулося станом на зараз лише два внутрішніх старти і один міжнародний – тому ще не час підбивати підсумки. Скажу одне, що зараз усі працюють згідно взятих на себе зобов’язань – а вже про якість нашої роботи впродовж 2021 року ми зможемо поговорити восени на підсумковій Конференції.