Володимир Ризак: «Ми продовжуємо роботу над помилками й хочемо залишатися в триатлонній спільноті України»

14.07.2021

Важливе

Інтерв'ю

Клуби

Новини

alt

Минулими вихідними місто Хмельницький перше в історії українського триатлону приймав офіційний представницький турнір – чемпіонат України з триатлону на олімпійській дистанції, який прийнято вважати одним з головних внутрішніх стартів сезону. Разом з тим, Хмельницький став господарем одного з етапів Всеукраїнських змагань Дитяча триатлонна Ліга та командного чемпіонату України в змішаних естафетах.

Однак, тривалий період часу ймовірність проведення у Хмельницькому цього переліку турнірів була під великим питанням! Лише за тиждень до старту проблеми в комунікації вдалося владнати і врешті решт організувати чемпіонат України. Про причини невизначеності та попередні підсумки вистражданої внутрішньої першості ми поговорили з головним організатором змагань з триатлону в Хмельницькому, президентом тамтешньої обласної Федерації триатлону Володимиром Ризаком.

Вітаємо, Володимире! Як загалом ви би могли оцінити рівень організації та проведення ЧУ з триатлону на олімпійській дистанції в Хмельницькому, враховуючи всі обставини, з якими усім нам довелося зіштовхнутися?

Якщо говорити про загальну оцінку, то я би поставив «4-». Мінус все ж таки за перший день і за велоетап. Не змогли ми забезпечити повне перекриття дороги і мали місце поодинокі випадки, коли машини виїжджали на трасу. Недопрацювали ми і в плані волонтерів. Плавальним та біговим етапами ми загалом задоволені, хоча по першому дню там теж були нюанси. Якщо говорити загалом, то мені в організаційному плані цей чемпіонат дався дуже важко. Напевне, передусім через стислий термін підготовки до нього, і ми всі спостерігали в інформаційному полі ці «гойдалки» – то буде чемпіонат України проходити в Хмельницькому, то не буде… Затягнувся процес перемовин з міською владою щодо перекриття доріг для велоетапу, кілька разів змінювався маршрут, мова взагалі йшла про те, щоб проводити змагання без велоетапу… Але в останній момент, буквально за лічені дні до старту ми таки знайшли спільну мову з поліцією та міською владою, досягли компромісу щодо маршруту велоетапу, затвердили його і все ж таки змогли організувати та провести змагання.

В чому конкретно проблема і чому внутрішня першість та етап ДТЛ були під загрозою зриву?

Здебільшого через неузгодженість з міською владою на предмет маршруту велоетапу для чемпіонату України на олімпійській дистанції. Ми хотіли обрати найкращу трасу, зробити так, щоб атлети долали не 10-15 кіл впродовж 40 км, а 5-6 кіл. І той маршрут, який ми заявляли – він проходить центральними вулицями міста, де курсує громадський транспорт. Своєю чергою, міська влада хотіла знайти паритет між нашими потребами як організаторів чемпіонату України з триатлону – і містянами та їхніми потребами, не створювати дискомфорту для людей. Як виявилося, ми поки що не готові до того, щоб перекривати місто на три-чотири години. В підсумку було знайдено компромісний варіант, який, звісно, не став ідеальним – але дозволив провести низку змагань упродовж двох днів.

Федерація триатлону України підставила нам своє плече і дуже сильно допомогла в плані організації чемпіонату України. Допомогла і теоретично, і практично! Хочу особливу подяку висловити колегам зі Львова та Одеси, панам Анатолієві Галецькому, Анатолієві Шевчуку, а також Едуарду Панаріну. Ще за тиждень до старту Едуард Євгенович приїхав до Хмельницького і безпосередньо допомагав владнати нам усі проблемні питання.

Які відгуки за підсумками змагань ви отримали від учасників?

Щодо фідбеку від учасників, то особисто я в більшості чую позитивні відгуки. Всі наші промахи вони переважно завуальовують відомою фразою про те, що «не помиляється той хто нічого не робить». Звісно, робити таку велику спортивну подію вперше у великому місті, обласному центрі завжди важко, і я віддаю собі звіт у тому, що деякі моменти та помилки були допущені. З іншого боку, змагання таки відбулися, нічого геть критичного не сталося і учасники в переважній більшості залишилися задоволеними. Чую коментарі та відгуки про те, що нами була добре організована транзитна зона, місце змагань та локація, нагородження аматорів та професіоналів. У будь-якому разі, ми продовжуємо роботу над помилками, робимо висновки й хочемо залишитися в триатлонній спільноті України.

На ЧУ в Хмельницькому виступила беззаперечна лідерка українського триатлону Юлія Єлістратова, яка не так часто тішить нас власною присутністю на внутрішніх стартах!

Так, і я був щасливий з того, що в нас виступила можна сказати легенда українського триатлону Юлія Єлістратова! Для мене це було одним з козирів у рукаві перед журналістами та чиновниками, коли мене запитували про змагання і про тих, хто прийматимуть в них участь. Це дуже знаково, що за два тижні до старту Олімпійських Ігор до нас приїжджає триразова учасниця Олімпіад, яка відібралася вже й на четверту і виступить у Токіо. На жаль, через організаційні клопоти я так і не встиг познайомитися та сфотографуватися з Юлією, але сподіваюся, що така нагода ще випаде мені в майбутньому!

Хмельницький лише в цьому сезоні всерйоз і на офіційному рівні долучився до ФТУ. Якою є динаміка розвитку нашого виду спорту в регіоні?

Ми сподіваємося, що в Хмельницькому з часом з’являться не лише ініціативні групи та бажання проводити чемпіонати України, а й власні спортсмени-триатлети! Звісно, за рік-два ми не зможемо виховати своїх амбітних атлетів високого рівня, які би претендували на медалі юніорського чи дорослого чемпіонату України – але вже зараз ми працюємо над восьмирічною програмою для наших дітей і віримо в її ефективність. Вже півроку функціонує відділення триатлону в ДЮСШ, і я переконаний, шо з часом це дасть свій результат. Ми докладаємо для цього максимум зусиль, а міська та обласна влада всіляко підтримують нас на цьому шляху.

Щодо звітного, в чомусь революційного для нас сезону, то на початку року ми запланували серію з п’яти змагань для аматорів, які об’єднані в загальний рейтинг та йдуть у спільний залік Української триатлонної Ліги. Три турніри ми вже провели, далі – спринтерська дистанція в мікрорайоні Озерна. Вона запланована на День Незалежності, тож запрошуємо всіх охочих аматорів долучитися і поборотися за нагороди та залікові бали».

Додамо, що беззаперечні перемоги на чемпіонаті України з триатлону на олімпійській дистанції в Хмельницькому в категорії Elite здобули лідери збірної України Юлія Єлістратова та Віталій Воронцов. В категорії U-23 золоті медалі вибороли той таки Воронцов, а також перспективна триатлетка з Білої Церкви Софія Ткач. Ну а в командному заліку найвища сходинка п’єдесталу пошани підкорилася збірній команді Києва.

ПРОТОКОЛ. Чемпіонат України з триатлону на олімпійській дистанції

Старт і фініш відбулися в центрі Хмельницького, на території Молодіжного парку. Старт плавального етапу організували на центральному пляжі, на березі річки Південний Буг – два кола по 750 метрів. Стартове містечко розташовувалося на території автомобільної парковки, яка була заздалегідь повністю звільнена під потреби змагань. Велоетап містив у собі сім кіл, а біговий сегмент проходив набережною, довжина одного кола – 2.5 км.