Тільки хардкор! Попри втому, українські паратриатлети посилено готуються до ЧС

13.10.2021

Важливе

Інтерв'ю

Новини

Паратриатлон

alt

Головний старт позаду – проте, збірна України з паратриатлону не скидає обертів і надалі працює в посиленому режимі!

Восени підопічні Романа Короля завоювали медаль чемпіонату Європи (бронза в активі атлетки з ураженнями опорно-рухового апарату Аліси Колпакчи), після чого «вистрілили чергою» на етапі Кубка світу в Туреччині – після затяжної перерви у виступах на міжнародній арені, срібну медаль завоював спортсмен з ураженням зору Василь Закревський, тоді як на третю сходику п’єдесталу пошани цієї ж класифікації зійшов ще один українець Анатолій Варфоломєєв. Золоті нагороди приміряли Аліса Колпакчи та дует Віта Олексюк/Лілія Барановська.

Ми поспілкувалися з головним тренером збірної України з паратриатлону Романом Королем – про сезон загалом, підготовку до чемпіонату світу та перспективи української команди на новий паралімпійський цикл.

«Після Паралімпійських Ігор дуже важко знаходити для команди мотивацію… Найважчим для хлопців та дівчат було саме ПОТРАПИТИ в Токіо, це було головною метою цього та всіх прийдешніх сезонів – природньо, що після такого масштабного турніру й непростої підготовки всім нам хочеться перепочити. Але ще попереду продовження сезону змагань – так, всі втомилися, однак ми й далі працюємо згідно свого тренувального та змагального планів.

Щодо нещодавнього чемпіонату Європи, то на континентальній першості 2021 року суперників було менше ніж минулоріч. Після Паралімпійських Ігор приїхав не повний стартовий лист, але все-одно склад учасників був доволі сильним! Аліса Колпакчи вдруге в кар’єрі завоювала бронзову медаль континентальної першості, і це для неї хороший результат. Віта Олексюк та її гайд Лілія Барановська стали четвертими, хоча я реально чекав від них потрапляння в ТОП-3 за підсумками чемпіонату Європи. Ну і хлопці – на Кубку світу в Анталії Анатолій Варфоломєєв та Василь Закревський показали ті результати, на які станом на зараз були готовими. Тож, за підсумками минулих змагань всі наші паратриатлели потрапили до рейтингу чемпіонату світу – особливо важливим здобуття очок було для Василя Закревського, який помалу втрачав свої показники в рейтингу.

Про чемпіонат світу з паратриатлону стало відомо вже наприкінці року, його господарем стане місто Абу-Дабі. Тривалий період часу проведення світової першості 2021 року було під питанням, однак вже де-юре чемпіонат світу значиться в змагальному календарі на 6 листопада. Звідси маємо невеличкий дисбаланс у підготовці наших паратриатлетів – в Україні вже холодно, і як готувати команду до літнього виду спорту в реаліях української осені, ще те питання. Хай там як, але всі четверо паратриатлетів збірної України відібралися на планетарну першість, готуються до цього старту і не скидають обертів.

Крім того, ми вже можемо говорити, що помалу ставимо завдання на наступний сезон – навіть не так на наступний сезон, як на наступний паралімпійський цикл. Але все це лише попередня робота, адже змагального міжнародного календаря на наступний сезон ще немає», – зазначив Роман Король.