Перший віце-президент ФТУ організував зустріч з найшвидшим марафонцем планети!

13.01.2021

Важливе

Інтерв'ю

Новини

alt

Олексій Щербіна, який станом на зараз у Кенії проводить збір для триатлетів-аматорів, познайомив своїх підопічних з Еліудом Кіпчоге.

Напевне, у світі спорту знайдеться дуже невелика кількість людей, які б жодного разу не чули про Еліуда Кіпчоге та його епохальне досягнення! Олімпійський чемпіон Ріо-де-Жанейро з бігу на марафонській дистанції, володар численних світових рекордів набув популярності планетарного масштабу півтора роки тому. 12 жовтня 2019 року у Відні в парку Пратер в рамках Ineos Challenge кенієць подолав марафонську дистанцію з просто таки шаленим результатом 1:59:40, – таким чином, Кіпчоге став першою людиною світу, якій вдалося «вибігти» повний марафон з двох годин!

Екс-триатлет, а нині тренер та перший віце-президент Федерації триатлону України Олексій Щербіна вже другий рік поспіль взимку вивозить групу триатетів-аматорів на збір у Кенію. За словами Олексія, шалена ідея познайомитися з Кіпчоге, користуючись нагодою, проскочила в його голові ще минулоріч. А вже у 2021-му мрія мільйонів бігунів з усієї планети стала українською реальністю.

«Бажання зустрінеться з Еліудом було ще в минулому році, коли я проводив збір у Кенії. Але в той період, наскільки мені відомо, Кіпчоге був десь на виїзді – познайомитися з ним було фізично неможливо. А вже зараз нам довелося прикласти певних зусиль, витратити якусь кількість часу, щоб знайти його тренувальний табір та домовитися про зустріч. Скажу так – було б бажання! Якщо все проаналізувати, то не так вже й складно було матеріалізувати наш задум.

На правду, коли ми з ним зустрілися – навіть мову на мить відібрало… Ми не обговорювали з ним моменти тренувальних процесів, специфіку підготовки, абощо. В Кіпчоге не було так багато вільного часу. Ми обмінялися люб’язністю, зробили декілька фото, в принципі вже навіть цього нам було більш ніж достатньо. Але нам вдалося з ним зустрітися ще раз, буквально на другий день! Тим паче, мені вдалося трохи поговорити про специфіку підготовки з його спаринг-партнерами, ця інформація є не менш цінною.

Еліуд Кіпчоге та решта топових кенійських бігунів, як не дивно, тренуються в достатнього аскетичних умовах і подалі від сторонніх очей, щоб нічого не відволікало від процесу підготовки. Розклад тижня у нього досить типовий і не змінюється протягом року. Дуже помітно, як його команда про нього піклується, поважає і всіляко оберігає – це відчутно і в спілкуванні, і в поведінці.

На зборі нас десятеро, – аматори готуються до свого змагального сезону, і я їм допомагаю. Загалом, наш традиційний зимовий збір у Кенії заплановано на три тижні. 7 лютого вже повертаємося в Україну», – повідомив Олексій Щербіна.

Нагадаємо, 7 листопада 2020-го року в рамках Звітно-виборчої Конференції Федерації триатлону України Олексія Щербіну було обрано першим віце-президентом ФТУ. Тоді як у президентських перегонах беззаперечну перемогу в першому турі здобув підприємець та спортивний функціонер з Київщини Юрій Горобець.