Олексій Щербіна: «Нові стартові костюми збірної України будуть готові за два-три місяці»

18.02.2021

Важливе

Інтерв'ю

Новини

alt

Вашій увазі – ексклюзивне інтерв’ю з першим віце-президентом Федерації триатлону України Олексієм Щербіною.

Олексію, вітаємо! Після Звітно-виборчої Конференції, за підсумками якої ми отримали нове керівництво Федерації триатлону України, минуло вже більше трьох місяців. Які можете зробити попередні висновки роботи оновленої структури ФТУ?

Я можу відзначити, що чинний президент ФТУ Юрій Горобець дуже активно приступив до своїх обов’язків. Він всіляко допомагає Національній збірній, яка нині перебуває на тренувальних зборах в Туреччині. І це дуже важливо! Я чув схвальні відгуки на адресу Юрія Васильовича зокрема від тренерського корпусу, від попереднього президента ФТУ Андрія Більди, від спортсменів. Також варто відзначити, що значно активізувалися віце-президенти Федерації, кожен/кожна по своєму напрямку – це як мінімум допоможе нам на шляху до популяризації триатлону як виду спорту, а також додаватиме приросту якості спортивних результатів у довгостроковій перспективі.

На зборах в Туреччині зараз працює достатньо серйозний тренерський колектив та всі провідні українські триатлети. Також варто відзначити, що Міністерство молоді та спорту значно збільшило фінансування – і не лише на триатлон, а й загалом на розвиток спорту в Україні.

Упродовж першої зустрічі керівного складу, ви пообіцяли взяти на себе забезпечення Національної збірної України з триатлону стартовими костюмами.

Так і є! За тиждень у мене запланована зустріч з представниками компанії-виробника стартових костюмів, який буде нашим контрагентом у цьому питанні. Після зустрічі ми приступимо до розробки дизайну стартових костюмів. За попередніми прогнозами, нові стартові костюми для збірної України будуть готові за два-три місяці. З огляду на умови попередніх домовленостей, ми поки не можемо назвати бренд.

Яким орієнтовно буде дизайн стартових костюмів для збірників?

Без сумніву, це будуть кольори національного прапора України. Ми розробимо декілька варіантів дизайну стартових костюмів, які спільно погодимо з генеральним секретарем та президентом ФТУ. І хоча питання забезпечення збірної України стартовими костюмами я взяв винятково на себе – глибоко переконаний, що в плані дизайну це має бути спільне консолідоване рішення.

Чи зможуть атлети збірної виступати в іншій формі?

На міжнародних офіційних стартах, атлети/атлетки Національної збірної України зобов’язані виступати саме в офіційно затверджених стартових костюмах.

А на чемпіонатах України?

На внутрішні змагання така вимога не поширюється зараз і не поширюватиметься в майбутньому.

Ви забезпечуєте всю збірну?

Лише основний склад. Я ще не знаю, як це буде затверджено на офіційному рівні – як співпраця ФТУ з певним брендом чи спонсорська допомога від першого віце-президента ФТУ в моїй особі. Але менше з тим.

Ви забезпечуєте збірників тільки стартовими костюмами?

Поки що мова йде лише про стартові костюми. На зустрічі керівного складу ФТУ в грудні минулого року Юрій Горобець наголосив на тому, що готовий взяти на себе виробництво повного комплекту екіпіровки. Я ж пообіцяв допомогти в плані забезпечення основного складу стартовими костюмами.

Чи варто нам чекати від нового складу Президії ФТУ чогось грандіозного та революційного в плані розвитку триатлону?

Я б сказав, що варто чекати не революційного – а саме на еволюційні зміни в плані розвитку та популяризації триатлону. На цей сезон заплановано велику кількість стартів – будемо сподіватися, що ситуація з пандемією піде на спад і ми станемо свідками багатьох внутрішніх та міжнародних змагань. Звідси, я очікую приросту кількості аматорів і, можливо, триатлетів елітної групи.

Упродовж передноворічного засідання Президії було затверджено стратегічне завдання на найближчий олімпійських цикл – три-чотири ліцензії на Олімпіаду-2024. Наскільки воно є реалістичним?

Це максимально оптимістичний прогноз в наших реаліях. Якщо нам вдасться повезти на Олімпійські Ігри-2024 двоє триатлетів і дві триатлетки від України, плюс мати ліцензію в естафетній команді, то це означитиме, що український триатлон вийшов на рівень планетарної еліти! Мається на увазі, з точки зору методології підготовки, з точки зору матеріально-технічної бази та організаційної структури Федерації. Але я, на правду, радше скептично налаштований щодо такого прогнозу… В моєму розумінні, навіть якщо ми завоюємо одну олімпійську ліцензію в жіночому заліку й одну в чоловічому – я вважатиму це величезним успіхом!

Серед нового керівного складу ФТУ точаться жваві дискусії, яким саме курсом має йти наш спільний корабель – популяризація та приріст кількості аматорів, чи гонитва за результатами професіоналів на офіційних стартах? Якою є ваша думка?

Я зараз скажу непопулярну річ, але станом на зараз у нас немає професіоналів. У нас є олімпійці! А триатлети-професіонали – це трошки з іншої опери. В України немає професійних триатлонних клубів, професійної ліги й так далі. В нас є триатлети-олімпійці, яким допомагає держава. Щоб отримати професійний рух, нам потрібно починати все спочатку. Станом на зараз, ми зациклені на тому, що у нас вже є і тримаємося за це – але я вважаю, що потрібно уявити собі, що в нас немає взагалі нічого! І почати будувати українських триатлон з самого початку. Такою є моя суб’єктивна думка.

Потрібно в першу чергу опікуватися дитячо-юнацьким триатлоном! Люди часто запитують – куди я можу віддати власну дитину на триатлон, до якого тренера, на яких умовах, якою є матеріально-технічна база? І відповідь нам усім, на жаль, не сподобається… Особисто я не розумію, куди можна в тому таки Києві віддати дитину на секцію триатлону! Є декілька великих міст, де проблема стоїть не так гостро. А в столиці у нас навіть немає відділення триатлону. Можливо і є, але про нього ніхто не чув і не знає.

Що стосується аматорів, то тут ситуація обнадійлива. Це самодостатні люди, і вони нікуди не дінуться – займатимуться й надалі триатлоном з користю для власного здоров’я, вони знайдуть і тренерів, і локації, і інфраструктуру. Але якщо ми хочемо бачити хороші результати на міжнародній арені за 10-15 років, то нам потрібно починати працювати з дітьми вже зараз.