КУ у Львові: повернення Мартиненка, стабільність Прийми та хет-трик Маляра

15.09.2021

Важливе

Новини

alt

Минулими вихідними у Львові організатори на чолі з віце-президентом Федерації триатлону України Богданом Михалусем влаштували справжнє свято спорту – відкритий Кубок міста з триатлону, в рамках якого відбувся Кубок України з триатлону на суперспринтерській дистанції.

Саме на початку осені Львів є по-особливому казковим! Зайвим свідченням того є юрби внутрішніх та іноземних туристів, багатометрові черги до культових закладів харчування, а також – його величність тритлон! Традиційно, на початку осені сотні аматорів та десятки атлетів-професіоналів з’їжджаються до столиці Галичини, щоб випробувати власні сили, поборотися за нагороди та призові. А також, користуючись нагодою, влаштувати самому собі експрес-екскурсію одним з найкрасивіших міст Старого Світу – бо ж траса дозволяє оглянути його від околиць і аж до самого центру.

Плавальний сегмент атлети долали в озері селища Бруховичі, що є елітним передмістям Львова. Велосегмент було прокладено трасою до самого міста, біг центром Львова і фініш безпосередньо перед Оперним театром! Загалом, у відкритому Кубку Львова взяли участь до півтисячі атлетів. Переважна більшість аматори (зокрема, в своїй віковій категорії 50-59 срібну медаль завоював президент ФТУ Юрій Горобець), однак було на кого подивитися і в змаганні професіоналів. На дистанцію вийшли багаторазовий чемпіон України Єгор Мартиненко, вперше після відновлення від травми перевіряла власні сили амбітна триатлетка Марина Кирик, ну і який же турнір у Львові й без місцевої улюблениці Софії Прийми, що видає просто таки шалений сезон на внутрішній арені?!

За підсумками плавального сегменту жодних несподіванок – першими з води вийшли Олексій Астаф’єв та Марина Кирик. Проте, враховуючи особливості суперспринтерської гонки, їм не вдалося забезпечити собі комфортний відрив від переслідувачів, і вже на вело в нас пішла інтенсивна зміна лідерів. Своє вагоме слово сказали швидкі на ногах Єгор Мартиненко та Софія Прийма, які наздогнали опонентів і тримали комфортний відрив аж до самого фінішу. У підсумку Єгор завоював свою другу поспіль перемогу на чемпіонатах України – а Софія виборола золото на всіх внутрішніх змаганнях, у яких брала учать.

Цікавою виявилася боротьба за весь комплект нагород, не лише за золото! Так, друге місце в змаганні чоловіків, а разом з ним і третій поспіль подіум на чемпіонатах України забезпечив мега-досвідчений триатлет з Дніпра Дмитро Маляр. На мить здалося, що в ретроспективі мікродуелі Мартиненко-Маляр всі ми переживаємо певне семи-восьмирічне дежа-вю. Адже свого часу ці хлопці боролися один з одним і були серед найсильніших не лише в Україні, а й у Східній Європі! Ну а бронзову нагороду, а разом з нею і перший для себе подіум у сезоні здобув Сергій Костенко з Запоріжжя.

У змаганні жінок Марина Кирик таки досягла свого і завоювала срібну нагороду. Але все ж таки її головною перемогою варто вважати не медаль, а рівне проходження всієї дистанції та повне відновлення від травми. Марина, як і Софія Прийма та Дарина Москаленко, готується до чемпіонату Європи, що вже за два тижні відбудеться у Валенсії. Тому все ж таки головним здобутком Кирик у Львові варто вважати розстартовку та збереження змагальних кондицій. Феєрично і десь навіть сенсаційно, але бронзову нагороду в змаганні жінок здобула одна з головних надій українського триатлону – 15-річна львів’янка Єва Сорока! І це вже її другий «дорослий» п’єдестал пошани у звітному сезоні. Браво, Єва! Браво Львів!!!

Додамо, що Кубок України на суперспринтерській дистанції для лідерів українського триатлону став одним з етапів підготовки до чемпіонату Європи на олімпійській дистанції (25-26 вересня). Окрім Прийми, Кирик та Москаленко, в континентальній першості також візьмуть участь Віталій Воронцов та Сергій Курочкін. А вже 3 жовтня в турецькій Аланії стартує чемпіонат Європи для молодших вікових категорій, де також візьмуть участь українські триатлети. Повний склад команди буде оприлюднено згодом.