Е-Triathlon: трансформація триатлону у нову технологічну реальність

25.04.2024

Інтерв'ю

alt

Триатлон і нові популярні формати, які швидко набирають популярність, та що таке Super League (Supertri) і чим відрізняється від E-Triathlon – розказав переможець Кубка Африки та призер Кубків Америки, чемпіон Європи з акватлону та дуатлону серед юніорів та багаторазовий чемпіон України Віталій Воронцов

Віталій, що саме спонукало спробувати себе в Super League, і особливо в E-Triathlon?

Super League – це насправді дуже медійна історія, яка дає великий поштовх в розвитку спортсмена, як особистого бренду. Це ТВ–трансляції, змагання з найкращими триатлетами світу, коротко кажучи, можливість заявити про себе. Нещодавно Super League у форматі E-Triathlon почала співпрацю з World Triathlon, тому цей вид гонки приносить очки у світовий рейтинг і кожен спортсмен може заявитися на цю гонку згідно з правилами World Triathlon.

Які переваги та виклики існують у змаганнях E-Triathlon порівняно з традиційними змаганнями?

E-Triathlon – це дуже динамічний вид триатлону, який вимагає максимальної концентрації та високої інтенсивності. На прикладі попередніх змагань у Лондоні, які складалися з 3-х етапів. 1 етап: 200 м плавання у басейні, 4 км вертикальна велогонка на велостанках, які приєднанні до Zwift, 1 км біговий спринт на біговій доріжці, яка також інтегрована із Zwift. До 2-го етапу 3 хвилини відпочинку і далі ті ж дистанціями, але почерговість дисциплін навпаки – біг, вело, плавання. Перед 3-м етапом відпочинок 5 хвилин. Старт відбувається за принципом гандикап за результатами попередніх етапів, а почерговість дисциплін така ж, як і у 1-му – плавання, вело та біг.  

E-Triathlon – це ще і супершвидке проходження транзитних зон, а також дуже хороша можливість розвинути свої спринтерські навички, адже змагання проходять у форматі суперспринту. Участь в такому форматі допомагає спортсменам розвивати адаптивність, стратегічне мислення та спроможність працювати в різних умовах.

Як ви взаємодієте зі своїми суперниками в E-Triathlon? Чи є тут якась форма спілкування або взаємодії поза змаганнями?

Та насправді нічого особливого у взаємодії з іншими атлетами на цих змаганнях немає. Знання англійської мови та трохи комунікабельності – відкривають двері 😉

Чи відчуваєте ви вплив Е-Triathlon на розвиток та популярність триатлону як виду спорту в цілому?

 Я вважаю, що E-Triathlon відіграє важливу роль у розвитку триатлону, пропонуючи новий та інноваційний підхід до цього спорту. Інноваційний формат може привернути більше уваги до триатлону, зростання числа глядачів та підвищення зацікавленості нових спортсменів.

Завдяки використанню віртуальної реальності та інших технологій, триатлон може отримати більше медіа покриття, розширюючи свою аудиторію та залучаючи нових спонсорів. Молоді спортсмени можуть бути більш зацікавлені у триатлоні, якщо вони бачать його як сучасний, динамічний та технологічно передовий вид спорту.

Ну і також триатлети, які беруть участь в E-Triathlon, отримують додатковий досвід та навички, які можуть підвищити їх конкурентоспроможність на міжнародному рівні.

На жаль, до України цей формат ще не зовсім дійшов, є змагання серед аматорів, але впевнений, що зовсім згодом ми інтегруємо цей вид триатлону у нашій країні на повноцінному рівні.

Які ваші враження від участі в Super League? Що в цього формату вам сподобалося найбільше?

Участь в Super League була захоплюючим досвідом для мене. Формат змагань виявився динамічним та непередбачуваним, що вимагало від мене адаптивності та стратегічного планування. Для мене велика честь стати першим українцем, який взяв участь у цьому виді змагань, особливо під час війни у моїй країні.

Не все вийшло звісно, мій рівень виявився ще недостатнім, щоб боротися за високі місця з олімпійськими медалістами та найкращими триатлетами світу, але вдалося трішки заявити про себе з боку бігового сегменту.

Як ви підводитесь до змагань в Америці та Африці, адже різні часові пояси та кліматичні умови помітно відрізняється від того, до чого, мабуть звикли, але це вам не заважає займати найвищі ступені лідерів змагань, в чому секрет?  

Успішна адаптація до різних умов вимагає дисципліни, планування та підготовки, а також відкритості до нового досвіду і навичок адаптації. Зазвичай при зміні часового поясу більше ніж в 4–5 годин потрібно приїжджати на змагання заздалегідь, щоб увійти в ритм життя іншого континенту. Також дуже допомагає імітація тренувань у тих самих кліматичних умовах, які будуть на змаганнях. 

Поступова адаптація до місцевого часу перед змаганнями, правильне харчування та режим сну можуть допомогти в адаптації до нового часового поясу. Також перед змаганнями треба проводити тренування в умовах, які найбільше схожі на очікувані погодні умови, а також забезпечити відповідний захист від сонця та вологи.

Не завжди є така можливість, однак, можна проводити специфічні теплові тренування і в домашніх умовах, все залежить від бажання.

Наскільки війна в Україні впливає на ваш тренувальний процес? Та наскільки зараз можливо ефективно тренуватися в Україні?

На щастя, у спортсменів рівня збірної України є можливість виїжджати за кордон для проведення НТЗ (навчально-тренувальні збори) та участі у змаганнях, тому ми можемо тренуватися у безпечних умовах закордоном. 

Триатлон є специфічним видом спорту для якісних тренувань в Україні (небезпечний дорожній рух, холодні погодні умови і т.д.), тому навіть перед війною нашим спортсменам доводилося виїжджати закордон, щоб якісно проводити тренувальний процес. До цього всього додалися повітряні тривоги через регулярні ракетні атаки зі сторони росії на Україну, коли басейни та інші спортивні споруди змушені закриватися і зупиняти тренування спортсменів.

Які задачі мінімум ви ставите перед собою на цей сезон? 

Моя головна задача на цей сезон – це здобуття ліцензії на Олімпіаду–2024. Для мене цей відбір став викликом і зараз я намагаюсь зробити все можливе, щоб все ж таки Україна була представлена в триатлоні на ОІ в Парижі. Другорядними задачами є підвищення міжнародного рейтингу та участь у чемпіонатах Європи.

Автор Дарина Постнікова