Аліса Колпакчи – в ТОП-5 на Паралімпійськх Іграх 2020!

30.08.2021

Важливе

Новини

Паратриатлон

alt

Українська паратриатлетка з вадами опорно-рухового апарату перевершила своє досягнення п’ятирічної давнини.

У 2016 році на Паралімпійських Іграх в Ріо-де-Жанейро Аліса Колпакчи переписала історію українського спорту – дівчина стала першою українською паратриатлеткою, яка взяла участь в головних змаганнях чотириріччя! Проте, з плином часу Аліса не збиралася задовольнятися винятково цим досягненням – українка наполегливо працювала упродовж більш ніж повного, п’ятирічного паралімпійського циклу щоб не лише втриматися серед найкращих, а й перевершити власне досягнення.

Гонка в паралімпійському Токіо видалася для Аліси Колпакчи дуже непростою, особливо її старт… Через несамовиту спеку (вода – 30 градусів за Цельсієм, повітря – 32 градуси) вся наша команда не змогла продемонструвати максимуму своїх можливостей, зокрема на плаванні. Аліса випливла третьою з кінця, – але тут вже на перший план мали вийти її бійцівські якості.

Дівчина знайшла в собі сили і кинула виклик непростим обставинам на шляху до розподілу позицій в турнірній таблиці! Упродовж велоетапу Колпакчи випередила одну суперницю і вийшла на біговий етап шостою. Відіграти бодай ще одну позицію в турнірній таблиці здавалося майже нереальною справою, адже до найближчої конкурентки за місце в ТОП-5 – паратриатлетки з Франції – було більше як дві хвилини часу… До сорому тих, хто вже приготувався констатувати повторення результату Колпакчи на Паралімпійських Іграх 2016, вихованка тренерського тандему Лагутенко/Цілувальников на бігові показала четвертий час серед усіх учасниць – цього вистачило не лише для того щоб наздогнати француженку, а й на фініші випередити її більш як на хвилину! Таким чином, Аліса Колпакчи потрапляє в ТОП-5 головних інклюзивних змагань планети, що станом на зараз є найвищим досягненням в історії українського паратриатлону.

«Чудові враження від атмосфери Паралімпійських Ігор!, – прокоментувала свій виступ Аліса Колпакчи в ефірі каналу Equalympic.TV. – Не буду приховувати, що мені хотілося показати кращий результат. На жаль, поряд не було моїх персональних тренерів, мені дуже не вистачало їхньої підтримки, порад і підказок. Я хочу подякувати всім, хто мене підтримував і підтримує в Україні!».

Додамо, що цьогоріч український паратриатлон на головних змаганнях чотириріччя був представлений одразу трьома спортсменами: атлетка з вадами опорно-рухового апарату Аліса Колпакчи виступила в категорії PTS5, тоді як спортсмени з вадами зору категорії PTVI Анатолій Варфоломєєв та Віта Олексюк у своїх заліках посіли відповідно 9-те та 10-те місця.