Воронцов, Прийма, Крилова, Меньшиков, Панарін – про підсумки чемпіонату України з триатлону на спринтерській дистанції

28.05.2021

Важливе

Інтерв'ю

Новини

alt

Минулими вихідними після шестирічної перерви Київ знову приймав повноцінний старт з триатлону – чемпіонат України на спринтерській дистанції. Вашій увазі коментарі тріумфаторів першості, а також головного тренера збірної України з триатлону.

Віталій Воронцов, чемпіон України з триатлону на спринтерській дистанції:

«Київ рідний для мене, я виступаю за це місто й проживаю неподалік. Тому емоції та підтримка тут були найвищими! Плюс, високий рівень організації – все це зробило для столиці справжнє свято спорту. За великим рахунком, на дистанції мені вдалося все, що я планував. У тому числі плавання, хоча до першого буя була невелика дистанція і туди ми дійшли доволі щільною групою. Вже на вело я наздогнав основну групу, на заключному сегменті хотів більше відбігти – але Сергій Курочкін теж в хорошій формі й не залишав мені таких варіантів. Цей старт був для нас відбором на чемпіонат Європи, але й сам по собі титул чемпіона України є мотивацією. Мені важливо перемагати не лише на міжнародних стартах, але й вдома – це додає впевненості та підвищує мою самооцінку, як атлета.

До чемпіонату Європи є ще місяць часу, тому я зараз не на піку форми – працюємо далі. Поки що я не маю хорошого міжнародного рейтингу серед елітної групи триатлетів Європи і навіть не потрапляю в стартовий лист континентальної першості – мене відділяють від нього буквально кілька позицій. Я сподіваюся, що до старту чемпіонату Європи піднімуся в рейтинзі, або ж ITU розширять стартовий лист і я таки виступлю на континентальній першості.

Чи відчуваю я себе вже зараз зіркою українського триатлону? Ні, навпаки – відчуваю додаткову відповідальність. Звісно приємно, що після перемог на чемпіонатах України та інших змаганнях уваги до моєї персони стало більше. І небезпідставність цієї уваги потрібно підтверджувати результатом!»

Софія Прийма, чемпіонка України з триатлону на спринтерській дистанції:

«Старт змагань виявився зовсім неочікуваним. Звісно, я налаштована була боротися за нагороди, яким би не видався хід самої гонки. Тим паче, в день проведення чемпіонату України була сприятлива погода – це якраз мої температурні показники, мені важко виступати у спеку. Тому я в принципі показала свій максимальний результат і ним задоволена.

Переживання були, бо мала місце тривала перерва між стартами. До того ж, змагання в центрі Києва – це додаткова відповідальність для всіх нас! Плюс, чемпіонат України на спринтерській дистанції мав статус відбору на чемпіонат Європи, і всі готувалися відповідно. Мені вдалося зібрати всі три види триатлону, це в підсумку стало запорукою перемоги.

Так, у Києві не виступили Юлія Єлістратова та Марина Кирик. Ми лише за день до змагань дізналися, що Марина змушена буде пропустити старт через травму. Але, навіть знаючи стартовий лист, я завжди налаштовуюся винятково на власну роботу і на власні можливості»

Маргарита Крилова, срібна призерка чемпіонату України з триатлону на спринтерській дистанції:

«Я зробила декілька технічних помилок. Дещо не розрахувала вихід з води, мене «знесло» і я поглядом шукала понтон. Софійка ж навпаки – дуже грамотно підпливла і їй вдалося вибігти поперед мене. На вело ми їхали разом, і я помилилася з розворотом – почала повертати раніше, пригальмовувати… Софійка мені підказала, що поворот далі – але я вже втратила час і проти вітру не змогла наздогнати її. Чи був це прояв fair play з її боку? Абсолютно! Софія могла мені взагалі нічого не підказувати і робити свою роботу – але я не виключаю, що вона навіть десь трохи і чекала мене на вело, щоб разом їхати.

Цей старт дасть інформацію, в якій нині я перебуваю формі. Цими вихідними я виступатиму на етапі Кубка Африки в Тунісі, а потім – на етапі Кубка Європи в Дніпрі. До того ж, чемпіонат України зі спринту мав статус відбору на чемпіонат Європи – тому, в перспективі змагань на міжнародній арені, він був і відбірковим, і контрольним. Взагалі, я дуже довго чекала цей турнір у Києві – він був для мене довгоочікуваним, хвилюючим та емоційним. Хотілося виступити в центрі Києва – тут проживають багато моїх друзів, які нарешті на власні очі побачили той вид спорту, яким я займаюся. А сама організація – це просто ТОП! Маю визнати, що тут було не гірше, ніж на Кубках Європи.

Я дуже рада за свого коханого Івана Меньшикова, який також здобув медаль – бронзову. Подумки, під час гонки я за нього хвилювалася – до останнього не знала, яке місце він посів і як закінчив гонку. Я вважаю, що третє місце для нього є успіхом! І щиро його вітаю з цим здобуттям»

Іван Меньшиков, бронзовий призер чемпіонату України з триатлону на спринтерській дистанції:

«Все вийшло так, як я й планував! Було завдання випливти в першій групі, мені це вдалося – хоч і з невеличким відставанням, яке я відіграв по дорозі до транзитної зони. На вело ми добре спрацювалися і я їхав у першій групі, пам’ятаючи про біг і зберігаючи для нього сили. Ну і на третьому виді я вже віддав усі сили і дістався фінішу третім.

Це для мене успіх, бо раніше я жодного разу не був у трійці призерів на спринтерській дистанції. До того ж, через певні обставини впродовж місяця я не мав можливості повноцінно тренуватися. Тож у нашій з Маргаритою Криловою родині сьогодні свято – дві нагороди з двох можливих! Будемо відзначати це діло»

Едуард Панарін, головний тренер збірної України з триатлону:

«Перемога Воронцова та срібна медаль Курочкіна не стали якоюсь несподіванкою, тут все доволі закономірно. Я прогнозував, що третім фінішує Єгор Мартиненко – але Іван Меньшиков підготувався сильнішим. Щодо змагань у жінок, то Софія Прийма ще раз довела, що станом на зараз є однією з найсильніших – за досвідом, професіоналізмом, підготовкою і ставленням до справи.

Столиця є столиця! Я вважаю, що це надзвичайна подія, коли в центрі Києва проводиться серйозний представницький турнір з триатлону. У нас вийшла непогана синергія – компанія Run Ukraine зі своїм колосальним досвідом проведення масових стартів, і ми, що маємо свій досвід і відповідні знання у специфіці триатлону. Як бачимо, це дає хороший результат і я переконаний, що даватиме відмінний результат у перспективі. Цьогоріч у Києві ще відбудеться два старти, а на наступний рік змагань у самому Києві можливо буде більше.

Щодо відбору збірної України на чемпіонат Європи. Континентальна першість відбудеться в Австрії за місяць, і це буде новий формат на супер-спринтерській дистанції. Кваліфікація на континентальну першість теж доволі незвична. Вперше об’єднали молодь і дорослих спортсменів і зменшили кількість учасників у кожній з категорій. Навіть наш лідер серед молоді й серед еліти Віталій Воронцов – він навіть станом на зараз не потрапляє у стартовий список! Ми докладаємо максимум зусиль, щоб він таки представив Україну на чемпіонаті Європи. Наша команда ще формується, але на чемпіонаті України в Києві усі претенденти показали високий рівень майстерності та хороші результати»