Україна здобула дві паралімпійські ліцензії та бореться за третю!

29.06.2021

Важливе

Новини

alt

Попри те, що 28 червня закінчився період олімпійського та паралімпійського відборів, збірна України з паратриатлону не полишає надії бути представлена на головних змаганнях чотириріччя трьома спортсменами.

Як ми повідомляли раніше, паратриатлетки Аліса Колпакчи та Віта Олексюк де-факто здобули ліцензії ще задовго до завершення відбору. Нагадаємо, щоб здобути перепустку на головні змагання чотириріччя, на момент закінчення відбору атлет/атлетка має закріпитися в ТОП-10 рейтингу своєї класифікації. В категорії PTS5 для спортсменок з вадами опорно-рухового апарату українка Аліса Колпакчи впевнено закріпилася на 4-й позиції рейтингу, тоді як наші співвітчизниці Віта Олексюк та її гайд Лілія Барановська закінчили відбірковий етап на 8-му місці рейтингу серед слабозрячих атлеток класифікації PTVI B2.

А от для Анатолія Варфоломєєва та його гайда Костянтина Вечканова останній старт відбору на головні змагання чотириріччя був певним моментом істини! В іспанській Коруні в категорії для тотально незрячих спортсменів PTVI наші хлопці дісталися фінішу на 4-му місці, що дозволило їм втримати 13-ту позицію рейтингу. Анатолій та Костянтин набрали певну кількість очок, але цього виявилося недостатньо для того, щоб переміститися на «ліцензійне» 10-те місце. Тож по факту (станом на зараз, дві країни мають по троє атлетів з кращим рейтингом, ніж у нашого тандему, однак від країни мають право виступити на Паралімпійських Іграх максимум дві пари на категорію), в паралімпійському відборі Анатолій Варфоломєєв займає 11-те місце – тобто, він перший серед тих, хто не потрапляє на Парлімпійські Ігри.

«В будь-якому разі ми написали офіційний лист, що на випадок чого ми готові виступати на Паралімпійських Іграх, – заявив головний тренер Національної збірної України з паратриатлону Роман Король. – В спорті все можливо: хтось може відмовитися від участі, можуть бути травми, абощо. Гадаю, найближчими днями ми точно знатимемо, які в нас шанси та перспективи кваліфікувати Анатолія на Ігри в Токіо.

А загалом хочу зазначити, що дуже сильно зросла конкуренція за останній паралімпійський цикл! Приходять молоді гайди, які є професійними триатлетами. В паратриатлон приходять багато спортсменів, які все життя чимось займалися і мають відмінну базу. Тобто, зараз вже майже не залишилося таких незрячих атлетів, як до прикладу той таки наш Толік Варфоломєєв – які з нуля три роки тому навчилися паратриатлону і вибудували свою кар’єру. Результати дуже сильно і різко виросли, і ми будемо посилено працювати, щоб тримати цю високу планку».

Додамо, що офіційним спонсором збірної України з паратриатлону є компанія Winner, а стрімкому злетові у результатах наша команда завдячує посиленій роботі та підтримці з боку Національного Комітету спорту інвалідів. 10 липня збірна України з паратриатлону, яка вперше буде представлена на Іграх як мінімуму двома атлетами, поїде на передзмагальний збір в Буковель, тоді як Паралімпійські Ігри стартують у Токіо 24 серпня.