Турнір Земцева в Слов’янську: головний прифронтовий старт року, «зимовий» дуатлон і Кубок Стенлі

19.10.2021

Важливе

Інтерв'ю

Новини

alt

Вже четвертий рік поспіль звільнене місто-символ на Донбасі приймає в себе один з чемпіонатів України, а також турнір на призи уславленого українського триатлета Віктора Земцева.

Від року в рік турнір у Слов’янську якісно відрізняється від своїх попередників і лише примножує власні традиції. Але в 2021 році «ексклюзивності» вирішила додати ще й погода: незвично низькими температурами небесна канцелярія зробила умови проведення змагань наближеними до екстремальних.

Перший день чемпіонату України з дуатлону – ближче до старту змагань еліти показники термометра сягали близько 4-6 градусів за Цельсієм! Атлети спорядилися у відповідну амуніцію, щоби хоч якось зберігати «напрацьоване» тепло. Дякувати, дуатлон не передбачає плавального сегменту і необхідності лізти в крижану воду – а щодо вело та бігу, надалі з кожною годиною умови проведення змагань наближалися до оптимальних. У молодших вікових категоріях старт був даний о 12:00 за доволі комфортних температурних показників – сонячно і 12-13 градусів за Цельсієм. Проте, за словами головного організатора змагань у Слов’янську Георгія Драгуляна, консолідація спільних зусиль та високий рівень організації турніру швидко нівелювали примхи погоди і подарували учасникам та глядачам справжнє свято спорту.

«Я до сих пір під приємним враженням!, – не приховує емоцій Георгій Драгулян. – Цьогоріч для організації чемпіонату України з дуатлону було задіяно як ніколи багато людей – поліція, Нацгвардія, волонтерський рух, міська рада, облспортуправління, представники місцевої спортивної школи, які нам дуже сильно допомагали. Дуже багато було помічників, на правду! З призами допомогла військово-цивільна адміністрація в особі голови міста Вадима Ляха, щороку він особисто присутній на відкритті. По всьому місту були розклеєні інформаційні білборди, напередодні в кожній кав’ярні роздавали буклети з розкладом і маршрутом змагань – ще за тиждень до старту все місто було готове і буквально жило чемпіонатом України з триатлону!

Приємно здивувала кількість учасників – цього року вона виявилася рекордною, загалом 177 атлетів та атлеток. 133 спортсмени виступили в рамках чемпіонату України, всі решта – спортсмени-аматори. Усі без винятку отримали індивідуальні призи. Як головного тренера збірної команди Донецької області, мене порадували мої вихованці! Практично в кожній віковій категорії спортсмени з Донбасу були в призах. На жаль, застуда завадила Маргариті Криловій продемонструвати максимум своїх можливостей у змаганні жінок. До того ж, конкуренція зростає і українських триатлон не стоїть на місці! Зокрема, переможець чоловічого заліку одесит Роман Стоянов став для нас справжнім відкриттям – біговий сегмент у хлопчини дуже сильний, в результаті він став чемпіоном України з дуатлону й переміг таких досвідчений майстрів як Єгор  Мартиненко та Іван Меньшиков.

У дівчат рівних не було Лілі Барановській – помітно, що вона перебуває в дуже хорошій формі, ще зовсім недавно Ліля в якості гайда Віти Олексюк стартувала на Паралімпійських Іграх у Токіо. Ну й Анна Абдулова завжди славилася хорошим бігом, що й вдалося матеріалізувати в результат. Порадували юніори – Мирон Бойко та Варвара Мухіна. Бойко переміг взагалі без шансів для суперників, а Мухіна, яка прийшла в триатлон з плавання і ще навіть року не минуло як вона вперше сіла на велосипед – сьогодні не має собі рівних саме в дуатлоні! Також хочу відзначити Івана Ткаченка, який в наполегливій боротьбі зумів випередити дуже майстерного атлета з Одеси Максима Сальникова. Відзначу, що збірній команді Донеччини вдалося також перемогти в командному заліку. До речі, міська влада Слов’янська під це діло замовила дуже великий і класний Кубок – прямо як Кубок Стенлі в НХЛ! Це й не дивно, бо чемпіонат України з дуатлону тут позиціонують як головну спортивну подію року в Слов’янську – це навіть на офіційному рівні затверджено координаційною Радою та обласним спортуправлінням Донеччини», – підсумував Георгій Драгулян.

Чемпіонат України з дуатлону. РЕЗУЛЬТАТИ