Сергій Лисов: «До змагань Dnipro Triathlon Fest без ліцензії ми нікого не допустимо!»

02.06.2021

Важливе

Інтерв'ю

Клуби

Новини

alt

Вже найближчими вихідними у Дніпрі відбудеться традиційно найбільш грандіозна подія в українському триатлоні – Dnipro Triathlon Fest, в рамках якого наша держава майже щороку приймає єдиний для нас турнір серії ETU та ITU. Цьогоріч на етапі Кубка Європи буде представлено одразу 25 держав, зокрема своїх атлетів делегували і країни-дебютантки. Більше інформації – в розлогому інтерв’ю з головним організатором Dnipro Triathlon Fest, віцепрезидентом Федерації триатлону України Сергієм Лисовим.

Пане Сергію, чим Dnipro Triathlon Fest 2021 буде принципово відрізнятися від турнірів зразка попередніх років?

Головна відмінність – це, звісно, специфічна підготовка до етапу Кубка Європи. Особливо це стосується останнього тижня до старту, коли підготовка стала дуже напруженою… Все це через нові проепідеміологічні правила, які змушують організаторів, суддів та учасників змагань заповнювати різноманітні форми, робити тести і таке інше. Ми змушені організувати проведення ПЛР тестувань для учасників перед поверненням на батьківщину, робити тести на антиген, проводити наради з медичними закладами, враховувати всі стандарти та вимоги – звісно, все це значно ускладнює організацію самих змагань. Але нічого не поробиш – такі вимоги часу і під них ми змушені підлаштовуватися.

Чи будуть цьогоріч на етапі Кубка Європи представлені країни, які ще жодного разу не делегували до нас своїх атлетів?

На Dnipro Triathlon Fest буде представлено 25 країн, і це є достатньо широке представництво. Є також і країни-дебютанти етапу Кубка Європи в Дніпрі – зокрема, це Таїті, Норвегія. Але варто відзначити, що нині дуже щільний графік етапів Кубка Європи, змагання по суті відбуваються щовихідних. Тому така щільність дещо розпорошила атлетів по їхній участі в змаганнях – довго не було жодних міжнародних стартів, а от зараз навпаки – низка Кубків Європи, Кубки Африки, Світова серія… Тому кількісно ми, на правду, очікували більше учасників – особливо в змаганні юніорок. До того ж, геополітичні проблеми Білорусі завадили участі не менш як десяти спортсменів та спортсменок з цієї країни.

Скільки очікуєте аматорів?

Щодо аматорів, то цьогоріч ми включили до програми Dnipro Triathlon Fest командну гонку, на тріал заявлено 12 чи 13 команд. Починаючи з 2021 року, ми на рівні Федерації триатлону України створили окремий залік для аматорів – Українську триатлонну Лігу, і це додає особливого антуражу! Триває боротьба за рейтингові бали на всіх рівнях, а турнір в Дніпрі без сумніву є рейтинговим і одним з основних. Станом на зараз, заявлено вісім клубів, які дотрималися всіх правил заявки та є зареєстрованими. Загалом, аматорів уже заявлено більше трьох сотень учасників! І це найбільша кількість – принаймні, я не пригадаю жодного старту, який би збирав таку кількість аматорів. Загалом, буде представлено 38 міст України.

Певні складнощі виникли з перереєстрацією аматорів. Багато хто з них зареєструвався на змагання ще минулого року (нагадаємо, що у 2020-иу році через пандемію коронавірусної хвороби етап Кубка Європи в Дніпрі було відмінено), а перереєстрація була відкритою до середини травня. Але є також аматори, які називають себе «аналоговими» – вони не користуються соціальними мережами, не дивляться телебачення і не читають новин. Тому і не володіють актуальною інформацією – звідси проблеми з термінами реєстрації, перереєстрації, таймінгом… У них все вирішується винятково за допомоги телефонного дзвінка і в останній момент. Це сильно виснажує нас організаторів, забирає купу часу і створює дискомфорт. Також наголошую, що для аматорів буде групова гонка, і розділочні велосипеди будуть заборонені!

Користуючись нагодою, вже вкотре наголошу – без ліцензії до змагань нікого не буде допущено! Буде опція придбання одноразової ліцензії вже на місці старту, однак без ліцензії ніхто не виступатиме. Такими є правила, потрібно навести лад у цьому питанні. І я також закликаю інших організаторів аматорських турнірів з триатлону – наявність ліцензій має бути принциповою позицією для нас, не можна в цьому питанні закривати очі й проявляти халатність.

Чи додають клопоту примхи небесної канцелярії? Цьогоріч ми мали аномально холодну весну, тож чи встигне прогрітися вода за ті лічені дні, що лишилися до старту?

Увесь тиждень місто Дніпро поливає дощ… Ночі стали холоднішими, я думаю температура води у день змагань не сягне вище 18-19 градусів за Цельсієм. Тому ми з високою долею ймовірності дозволятимемо стартувати в гідрокостюмах як аматорам, так і атлетам-професіоналам.

На етапі Кубка Європи на дистанцію після дискваліфікації вийде господар траси, улюбленець місцевої публіки Дмитро Маляр! Яким є його головне завдання після такої великої перерви?

Три з половиною роки перерви у змаганнях – це дуже довгий період, і він сильно дається взнаки. Станом на зараз, у Дмитра немає належної швидкості, відчуття траси, змагальної практики… Але Маляр вже двічі стартував на змаганнях після завершення терміну дискваліфікації і ми можемо констатувати певний прогрес. На чемпіонаті України з триатлону на спринтерській дистанції він посів шосте місце при третьому результаті на біговому сегменті. І для нього стартувати у Дніпрі є справою принциповою, це змагання у його рідному місті! Цьогоріч Дмитрові виповнюється 37 років, і це справжній спортивний подвиг. Не всі вірили, що він повернеться, але потрібно віддати належне – він знайшов мотивацію для себе і не зламався.