Паралімпійські Ігри. Зворотній відлік

09.08.2021

Важливе

Новини

Паратриатлон

alt

Вже за 10 днів збірна України з паратриатлону відлетить до Токіо, де візьме участь в головних змаганнях чотириріччя.

Одразу троє наших паратриатлетів і ще двоє гайдів представлять Україну в Токіо – упродовж непростого відбіркового етапу право виступити на Паралімпійських Іграх вибороли українці Аліса Колпакчи, Віта Олексюк та Анатолій Варфоломєєв, а також гайди Лілія Барановська та Костянтин Вечканов/Роман Король. Саме Роман Король загалом і очолює збірну України з паратриатлону, тож він розповів нам про останні новини з табору команди.

«Ми добре попрацювали на зборі в Буковелі, де готувалися упродовж 21-го дня і повернулися до Києва. Головна мета – попрацювати саме в команді, виконати чималий об’єм велосипедної роботи на велосипедах-тандемах. Якихось титанічних навантажень ми не загадували на цей збір, –  як-не-як, висота 1000 метрів над рівнем моря! Тож, акценти було розставлено на велопідготовку і трішки на плавання.

Аліса Колпакчи працює згідно індивідуального плану під керівництвом своїх тренерів Раїси Лагутенко та Олексія Цілувальникова. Віта Олексюк працює зі своїм гайдом Лілією Барановською, а от хто з нас – я чи Костянтин Вечканов – буде гайдом Анатолія Варфоломєєва на Паралімпійських Іграх, станом на зараз чіткого розуміння немає. Ми обоє добре готові, тож приймемо рішення згодом. У Києві ми залишатимемося ще на кілька тижнів для того, щоб відновитися після гір, висоти і уникнути неприємностей, пов’язаних з ймовірною акліматизацією. Потім попрацюємо над швидкісними показниками і після того «підведемося» до старту. Виліт у Токіо заплановано на 19 серпня, повернення в Україну – 1 вересня.

Настрій у всіх бойовий! Все, що залежало від нас, ми виконали і продовжуємо виконувати. Час від часу спортсменів навіть потрібно дещо стишувати, щоб вони не «перегоріли». Зокрема, Віта Олексюк вже зараз готова «розривати» трасу – щодня вона бачить сни, в яких виграє Паралімпійські Ігри, одягає гідрокостюм, виходить на дистанцію… Толіка Варфоломєєва теж потрібно дещо стишувати, бо він починає «затискатися» від зайвої налаштованості – що заважає йому розкуто й невимушено працювати на дистанції. З іншого боку радує, що настрій у всіх бойовий, і в плані підготовки спостерігається відчутний прогрес. При цьому ми віддаємо собі звіт у тому, що просто на Паралімпійських Іграх не буде нікому! Паратриатлон – дуже популярний вид спорту, і конкуренція зростає просто таки шаленими темпами. До того ж, можливості інших країн є ширшими за наші, інновації, новітні технології за кордоном є більш доступними. Так, ми прогресуємо – але ми маємо це робити ще швидше, аби витримувати конкуренцію.

Ми всі будемо боротися за найвищі результати, яких тільки зможемо досягти! В цілому я дуже задоволений тим, що практично вся наша команда відібралася на Ігри. Це дуже хороший результат! До прикладу, ще п’ять років тому Віта Олексюк навіть була звільнена з уроків фізкультури, а зараз вся її родина, близькі та знайомі перебувають у приємному шоці від того, що вона їде в Токіо на Паралімпійські Ігри! Тож я вважаю, що наші паратриатлети вже є переможцями своїх доль – нам всім варто не зациклюватися на якомусь конкретному результаті та не обтяжувати їх додатковою відповідальністю. Потрібно показати максимум своїх можливостей! За таких обставин, результат прийде сам по собі», – підсумував Роман Король.

Додамо, що першими з українських паратриатлетів на дистанцію паралімпійського Токіо 28 серпня вийдуть спортсмени з вадами зору – Віта Олексюк та Анатолій Варфоломєв. А вже наступного дня свою майстерність демонструватиме атлетка з вадами опорно-рухового апарату Аліса Колпакчи, для якої це вже буде друга Паралімпіада в професійній кар’єрі.