Максим Сальников: «Моя мета – гідно представляти свою Батьківщину та виступати під її прапором!»

12.01.2022

Важливе

Інтерв'ю

Новини

alt

Станом на зараз український триатлон переживає чергову зміну поколінь з усіма її наслідками… Результати наших спортсменів на міжнародній арені далекі від оптимальних, а минулої Олімпіади ми вперше не були представлені на головних змаганнях чотириріччя жодним спортсменом. Проте, зміна поколінь – це завжди шанс і платформа для нових лідерів! Тож, прямо зараз на арену виходять атлети, які ще вчора виступали на дитячо-юнацьких змаганнях, а вже сьогодні без зайвої скромності стукають у двері головної команди країни. Одним з таких без сумніву є перспективний юніор з Одеси Максим Сальников! Саме сьогодні, 12 січня йому виповнюється 18 років і він є героєм першої у 2022 році рубрики #interview.

Максиме, вітаю! Минулого сезону ти здобув чимало перемог на внутрішній арені, а також гідно представляв Україну за кордоном. Чи можна назвати сезон 2021 року найбільш успішним у твоїй кар’єрі станом на зараз?

З упевненістю можу сказати, що це був найкращий сезон моєї спортивної кар’єри! Я зміг виступити на багатьох міжнародних стартах і здобував відносно непогані результати. До прикладу, минулого сезону і до того часу я й близько не мав такого змагального досвіду – тому сезон 2021 року є для мене найрезультативнішим станом на зараз.

Ти також мав можливість виступати поряд з першими номерами збірної України! Поділися враженнями від конкуренції з атлетами ТОП-списку.

Станом на зараз, я спробував власні сили у змаганнях з елітною групою лише на Кубку України в Запоріжжі. Мені вдалося виступити досить вдало – саме в Запоріжжі я виконав норматив майстра спорту, здобув золоту медаль у змаганні вікової категорії U-23 і фінішував п’ятим у загальному заліку. Загалом перехід на більш високий рівень конкуренції дається мені непросто, і це природньо! Перші номери є елементарно старшими віком, вони мають більше досвіду та довше тренуються і виступають на відповідному рівні. Але мені цікаво змагатися з найсильнішими! В перших номерів можна переймати досвід, дізнатися багато нового для себе і згодом використати це все на практиці. Сильних конкурентів не варто боятися – потрібно боротися з ними, виходити на їхній рівень і з часом перемагати їх!

Тобі 18 років – такий вік для атлета, коли потрібно визначатися з майбутнім. Багато хто віддає перевагу «цивільному» життю і залишає професійну кар’єру. Якими є твоє настрої на майбутнє загалом?

Я планую стати професійним триатлетом! Моя мета – виступати на найвищому рівні та гідно представляти свою Батьківщину, виступати під її прапором. Триатлон для мене – це не хобі, це ціле життя і професія! Я потрапив до штатної збірної України, і це вже моя робота і моя філософія, якщо хочте. По-перше, мені дуже подобається те, чим я займаюся. А по-друже, на мене покладають надії багато людей і я не хочу розчарувати їх, особливо своїх батьків. Я хочу досягти максимальних результатів у спорті, і це є моя мета.

Вже зараз тренери, функціонери та вболівальники видають тобі чимало авансів, називають одним з найбільш перспективних триатлетів країни. Чи не розконцентрує тебе така увага та високі оцінки твоєї майстерності?

В жодному разі. Навпаки, це мене підбадьорює – люди вірять у мене, в мій потенціал і бачать в мені перспективного спортсмена. І вони, і я сам віримо в те, що я можу стати більше ніж чемпіоном України у своїй віковій категорії.

Як ти проводиш вільний час?

У вільний від тренувань і змагань час я зазвичай здійснюю прогулянки зі своєю коханою, ну або ж просто відпочиваю вдома та відновлюю сили для майбутніх звершень.

*Підписуйтесь на Instagram Федерації триатлону України! Найсвіжіші новини, цікаві факти з історії українського триатлону @triathlon_ua
https://www.instagram.com/triathlon_ua/