Кубок Європи в Дніпрі: гостросюжетна перемога Єлістратової та «норвезький» фактор

06.06.2021

Важливе

Новини

alt

Їм таки це вдалося! 5 червня організатори головної події сезону в українському триатлоні Dnipro triathlon Fest, в рамках якого відбувся етап Кубка Європи – пропри усі складнощі «коронавірусних» 2020-2021 років – таки зуміли провести змагання європейського рівня та отримали схвальні відгуки від делегатів ETU!

За вже звичною традицією (місто Дніпро приймає Dnipro triathlon Fest, починаючи з 2014 року), першими на дистанцію вийшли учасники головної програми – єдиного для України етапу Кубка Європи! Звісно, на домашньому старті представництво збірної України було дуже широким (7 з 19-ти учасниць у дівчат та 8 з 36-ти у чоловіків мали український паспорт), і вперше у сезоні склад нашої команди на рідній землі очолила найсильніша триатлетка України Юлія Єлістратова. Звісно, саме житомирянку, і геть небезпідставно називали головною фавориткою жіночого заліку! Тим паче, що Юля щороку здобувала у Дніпрі перемогу – а зазвичай на Січеславській землі її перевага над суперницями була з розряду беззаперечних. Проте, за два останніх «пандемічних» роки змінювалися не лише всі закони та правила, за якими звик існувати світ, а й «розклади» у світовому триатлоні. Відсутність змагального календаря у 2020-му та його хаотичне відновлення у 2021 році унеможливили будь-яку аналітичну роботу! Хто і в якій формі, хто з’явився з нових атлеток, а хто залишив спорт – відповіді на ці та інші питання могла дати лише сама дистанція.

Етап Кубка Європи в Дніпрі відбувається у форматі суперспринту. За підсумками плавального сегменту змагань серед жінок, у групі лідерів закріпилося одразу декілька українок, найкращу позицію серед яких виборола для себе Дарина Москаленко. Значно вперед вирвалися дві триатлетки – італійка Бьянка Серені та британка Софія Грін. Проте, вже на велоетапі, як це нерідко буває, основна група наздогнала дівчат і злилася в один єдиний великий пелетон з Єлістротовою в складі.

Після проходження другої транзитної зони на мить здалося, що вже на біговій дистанції Юлія Єлістратова легко та невимушено візьме своє і залишить усіх конкуренток далеко позаду. Проте, іншої думки було як мінімум двоє атлеток – це вищезгадана британка Софія Грін та норвежка Сольві Ловсет. І якщо Грін таки не витримала чемпіонського темпу і згодом «погодилася» на бронзову медаль, то скандинавка змусила нервувати як Єлістратову, так і численних уболівальників на Січеславській набережній міста Дніпра аж до заключних міліметрів дистанції! Фініш видався яскравою ілюстрацією класики світового триатлону – дівчата долали метр за метром на відстані однієї руки… Фантастична підтримка уболівальників, помножена на бійцівські якості та відмінну функціональну форму дозволили вийти переможницею з цієї мікродуелі саме Єлістратовій! Юля на крейсерській швидкості перервала фінішну стрічку і здобула свою першу міжнародну перемогу в цьому сезоні.

Цікавою виявилася ще одна локальна дуель – українка Софія Прийма напряму мала можливість помірятися силами з потужною іспанкою Іскою Тус! Наприкінці 2019 року дівчата вже зустрічалися на Перших пляжних Іграх у Катарі, й тоді представниця Піренейського півострова здобула історичну перемогу. У підсумку вона випередила Софійку і в Дніпрі – щоправда, на відміну від Перших пляжних Ігор, Прийма зуміла нав’язати іспанці справжню боротьбу і поступилася їй ліченими секундами та лиш двома позиціями в турнірній таблиці! До слова, саме 5 червня Софія Прийма відсвяткувала свій 23-й День народження – і високе сьоме місце етапу Кубка Європи є доволі непоганим подарунком самій собі до свята.

Етап Кубка Єропи в Дніпрі. РЕЗУЛЬТАТИ (жінки)

Цікавим та гостросюжетним спортивним трилером можна назвати і розвиток подій упродовж чоловічих змагань. І тут знову партію однієї з перших скрипок виконав представник Норвегії! До слова, ця держава була вперше представлена своїми атлетами на етапі Кубка Європи в Дніпрі – проте, як у змаганні жінок, так і чоловіків норвежці задавали загальний темп і фінішували у верхній частині турнірної таблиці. Йорген Гудерсен показав найкращий час на плаванні та продовжив свій поступ на велоетапі, де вже до справи взявся один з найкращих велогонів світового триатлону чех Радім Гребік. Тому основній групі довелося добряче попрацювати, щоб наздогнати і в підсумку перегнати цих двох атлетів.

На жаль, українцям не вдалося цього разу потрапити в ТОП-10 етапу Кубка Європи. Найближчим до успіху став багаторазовий чемпіон України Сергій Курочкін, в активі якого 11-та позиція. Ну а перемогу в змаганні чоловіків здобув екс-українець, який нині виступає за збірну Азербайджану Ростислав Пєвцов! Його фініш теж був з розряду «валідольних» – харків’янин лише на лічені секунди випередив двох амбітних британців, та, як і Єлістратова, здобув перший міжнародний подіум у сезоні.

Етап Кубка Єропи в Дніпрі. РЕЗУЛЬТАТИ (чоловіки)