Колпакчи та Олексюк роблять впевнений крок назустріч Паралімпійським Іграм!

17.05.2021

Важливе

Новини

Паратриатлон

alt

Збірна України з паратриатлону здобула дві срібні нагороди на етапі світової серії в Йокогамі.

І цей результат є надважливим навіть не стільки у світлі самого факту здобуття нагород на престижному міжнародному старті! Річ у тім, що етап світової серії з паратриатлону в Йокогамі став першим після річного «змагального локдауну» турніром паралімпійської кваліфікації – статус змагань зобов’язував атлетів/атлеток боротися не лише за медалі, а й за перспективу потрапити на головні змагання чотириріччя.

Збірна України під керівництвом Романа Короля та за підтримки Національного Комітету спорту інвалідів відправилася в країну сонця, що сходить, у бойовому складі атлетів, які зберігають непогані шанси потрапити на Парлімпійські Ігри: атлетка з вадами опорно-рухового апарату Аліса Колпакчи (PTS5), спортсмени з вадами зору Віта Олексюк (PTVI) та Анатолій Варфоломєєв (PTVI), а також їхні гайди – відповідно Лілія Барановська та Костянтин Вечканов.

Киянка Аліса Колпакчи вже має досвід виступів на Паралімпійських Іграх – проте, якщо у 2016-му в Ріо-де-Жанейро Аліса мала реалізувати більш символічну місію в статусі першої паратриатлетки в історії України і тягар результату на неї не надто тиснув, то станом на зараз вона впевнено входить до ТОП списку атлеток своєї категорії PTS5. На турнірні в Йокогамі наша співвітчизниця пропустила поперед себе лише опонентку з Франції, але вже у боротьбі за срібну нагороду Колпакчи не залишила суперницям жодних шансів! Особливо варто відзначити її дуже конкурентний результат на велоетапі. А загалом, підопічній Раїси Лагутенко та Олексія Цілувальникова вдалося зібрати усі три види воєдино і в підсумку випередити найближчу переслідувачку майже на цілих чотири хвилини!

Срібна медаль у Йокогамі дозволила Алісі втриматися на високих позиціях парлімпійського рейтингу – українка перебуває на 3-му місці, що дозволяє їй всерйоз розраховувати на паралімпійську ліцензію. Нагадаємо, щоб здобути перепустку на головні змагання чотириріччя, на момент закінчення відбору атлет/атлетка має закріпитися в ТОП-10 рейтингу своєї класифікації.

Доволі непогані шанси на поїздку в Токіо зберігає також українка Віта Олексюк! В Йокогамі вона вперше виступила з новим гайдом – триатлеткою основного складу Національної збірної України Лілією Барановською. До цього часу, впродовж усього парлімпійського циклу Віта працювала в тандемі з Олександрою Гришиною – проте, як бачимо, кадрові зміни не завадили нашій спортсменці чітко окреслити свої амбіції. В категорії PTVI Віта й Ліля завоювали срібло, випередивши в тому числі й двох прямих конкуренток з Японії та Франції, які також борються за право виступити на Парлімпійських Іграх. Цей результат дозволив парі Олексюк/Барановська закріпитися на 6-й позиції рейтингу і зберегти доволі комфортний відкрив від найближчих переслідувачок.

Без медалі, однак з непоганим результатом у Йокогамі виступив ще один українець Анатолій Варфоломєєв! На цьому турнірі в якості гайда йому асистував головний тренер збірної України Роман Король. Хлопці доволі впевнено долали дистанцію і до останнього претендували на місце в призах – проте, якщо на плаванні та вело Анатолієві з Романом вдавалося триматися в групі лідерів, то вже на біговому сегменті сил дещо забракло. У підсумку – 7-ме місце, яке залишає Варфоломєєва на 13-й позиції парлімпійського рейтингу, а разом з тим – і шанси на продовження боротьби за ліцензію.

Додамо, що попереду ще два старти паралімпійської кваліфікації – етап світової серії в Лідсі (Великобританія) 5-6 червня, а також Кубок світу в Безансоні (Франція) 12-13 червня. Очікується, що на цих турнірах до групи Колпакчи-Олексюк-Вечканов долучиться також досвідчений Василь Закревський! Киянин перебуває на 21-й позиції парлімпійського рейтингу PTVI.

Вболіваємо за наших!