Ймовірність участі Колпакчи та Олексюк в Паралімпійських Іграх – 99%!

08.06.2021

Важливе

Новини

Паратриатлон

alt

Минулими вихідними в Лідсі (Великобританія) відбувся багато в чому визначальний турнір Серії чемпіонату світу з паратриатлону. Турнір на Туманному Альбіоні мав статус паралімпійської кваліфікації і є передостаннім у відборі, тож збірна України виступила на ньому повним складом.

Паратриатлетка з вадами опорно-рухового апарату Аліса Колпакчи має найвищий парлімпійських рейтинг серед усіх українських збірників! За великим рахунком, у Лідсі їй потрібно було просто виступити, не втратити залікових очок та втримати високі позиції рейтингу. Що й було реалізовано на практиці – в категорії PTS5 Аліса закінчила змагання на 5-му місці, це дозволило їй залишитися на 4-й позиції паралімпійського рейтингу. Нагадаємо, щоб здобути перепустку на головні змагання чотириріччя, на момент закінчення відбору атлет/атлетка має закріпитися в ТОП-10 рейтингу своєї класифікації.

Стратегічне завдання підкорилося й паратриатлетці з вадами зору Віті Олексюк та її гайдові Лілії Барановській! В Британії наші дівчата фінішували шостими, в прекрасному стилі випередивши на самісінькій стрічці тандем з Росії. Тим самим, Віта й Ліля позбавили росіянок будь-яких шансів на участь в Паралімпійських Іграх – тоді як свої позиції рейтингу українки закріпили залізобетонно! Нині Віта і Ліля на шостому місці рейтингу з більш ніж комфортним відривом від переслідувачок та претенденток на омріяне місце в ТОП-10.

А от для Анатолія Варфоломєєва та його гайда Романа Короля головний бій ще попереду! У Лідсі наші хлопці дісталися фінішу на 8-му місці, що дозволило їм втримати 13-ту позицію рейтингу. Враховуючи певну специфіку відбору (станом на зараз, дві країни мають по троє атлетів з кращим рейтингом, ніж у нашого тандему, однак від країни мають право виступити на Паралімпійських Іграх максимум дві пари на категорію), Анатолій/Роман нині на 11-й позиції рейтингу. Тож, попереду в них момент істини та перспектива таки увірватися в ТОП-10 – заключний турнір паралімпійської кваліфікації у іспанській Коруні, що запланований на 20 червня.

На турнірі в Лідсі в тій таки категорії виступив і досвідчений Василь Закревський з гайдом Костянтином Вечкановим, у підсумку хлопці посіли 11-те місце.