«Друга серія козаків»: золотий дубль Єлістратової, блискавка-Воронцов та дива бігової підготовки

22.03.2021

Важливе

Новини

alt

В Аланії триває передсезонний збір левової частки провідних українських триатлетів. З легкої руки тренерського корпусу, в Туреччині наші спортсмени та спортсменки не лише закладають функціональний фундамент, а й проводять перевірку боєм на імпровізованих змаганнях.

Так, у суботу 20 березня група організаторів на чолі з віце-президентом ФТУ Сергієм Лисовим влаштували вело-батл – 30-кілометрову гонку з фінішем на вершині 4-кілометрового підйому! А вже 21 березня з ініціативи Сергія Яценка велика група змагалася на біговій 5-кілометровій дистанції. Про результати та специфіку змагань нам за вже звичною традицією розповів Сергій Лисов.

«Щодо велогонки, то в ній взяли участь понад три десятки атлетів з чотирьох країн! Перші три місця розіграли провідні триатлети основного складу збірної Казахстану, 4-ту позицію зайняв Сергій Костенко з Запоріжжя, 5-м фінішував юніор збірної України Іван Третяк. Щодо жіночого заліку, то тут Юлія Єлістратова впевнено заїхала першою! Відмінно проїхали й інші українки – 2, 3, 4 місця розіграли на останніх метрах відповідно Карина Євтушенко, Моніка Добровольська та Дарина Москаленко, всі вони фінішували майже одночасно.

Дуже важливо, що ми зуміли організувати цей контрольний заїзд як модель серйозної гонки, дали можливість всім «обтертися», поборотися, спробувати тактичні заготовки! Я завжди наголошую на тому, що наявність на дистанції «чужих» спортсменів, крім фізичної загартованості додає нашим атлетам неабиякої впевненості! Особливо це стосується молоді, яка на рівних боролася з більш досвідченими опонентами.

Щодо бігового сегменту на наступний день. Спочатку ми всі планували взяти участь в офіційному щорічному 5-кілометровому пробігу в Аланії, розглядали його як контрольне тренування в змагальних умовах. Але, мабуть, досвід попередніх років підказував турецьким організаторам, що за нашої участі місцеві спортсмени не забіжать і в ТОП-20… Призи були дуже гідними, тож організатори зробили деякі обмеження – іноземців віком до 20-ти років відмовилися заявляти, посилаючись на… пандемію COVID-19. Старших «нетурецьких» атлетів теж реєстрували без особливого ентузіазму.

Тому було прийнято альтернативне рішення – ініціатором проведення 5-кілометрового забігу став Сергій Яценко, а участь в ньому взяли також представники різних країн та майже всі українці, що нині перебувають на турецькому зборі. У підсумку вийшли дуже цікаві та інформативні для тренерів змагання! Рівна, асфальтована, без зиґзаґів трасса виявилася дуже швидкою. Практично кожен біг в спарингу з кимось! На фініші першими у чоловіків були Віталій Воронцов (Україна), Ростислав Пєвцов (Азербайджан), Ігор Полянський (Росія), показавши відповідно 14.17 хв, 14.18 хв та 14.22 хв. Хто розуміється на швидкісних показниках, без сумніву оцінить реальний рівень підготовки на цьому етапі!

У жінок рівних собі не мала Юлія Єлістратова (16.57), другою фінішувала Діана Ісакова (Росія, 17.14), чільну трійку лідерів замкнула Ксенія Левковська (Азербайджан, 17.40).

Я дуже радий, що більшість спортсменів, з якими зараз працюю, показали власні особисті рекорди на цій дистанції – і це попри те, що всі вони перебувають під великим завантаженням, після двотижневого циклу та ще й після важкої велогонки. Дуже задоволений кондиціями Дмитра Маляра, який у квітні цього року вже повертається в професійний триатлон», – підсумував Сергій Лисов.