ЧУ з акватлону серед юнаків та кадетів: нова локація, новий формат естафети

16.06.2021

Важливе

Новини

alt

Минулими вихідними в Запоріжжі відбулася внутрішня першість з акватлону серед юнацької та кадетської вікових категорій. Основним організатором змагань виступила тамтешня Федерація на чолі з віцепрезидентом ФТУ Кирилом Кривоносом.

Старт відбувався на новій локації – Правобережному пляжі міста Запоріжжя, який приймав турнір з триатлону вперше. Минулого року його було реконструйовано та обладнано пішохідну зону. Організаторам ця локація прийшлася до душі, тож чемпіонат України з акватлону вирішили провести саме там – біг та плавання вмістити на Правобережному пляжі не склало особливих проблем, адже за відсутності велоетапу не було прив’язки до дороги. В загальній кількості, на чемпіонаті України серед юнаків та кадетів стартувало 93 спортсмени. Також були змагання для аматорів, яких зареєструвалося 36 чоловік. Організатори очікували на більшу кількість учасників серед аматорів, проте, через клопоти з дозвільною документацією на проведення змагань, реєстрацію було відкрито лише за два тижні до старту.

Цікаво, що в другий день змагань у Запоріжжі було проведено естафету в форматі Всесвітніх пляжних Ігор, які вперше відбулися в Катарі у 2019 році. Її особливість у тому, що в рамках змішаної естафети з акватлону один атлет повторює свою частину двічі. Формат 1+1, тобто атлетка пропливла-пробігла, передала естафету партнерові по команді, а потім такий самий цикл повторюється ще раз. Нагадаємо, що в 2019-му році наші тандеми Крилова-Курочкін та Прийма-Воронцов виступали в такому форматі на Пляжних Іграх, але на внутрішніх змаганнях в Україні таку формулу було випробувано вперше.

КИРИЛО КРИВОНОС:

«За підсумками чемпіонату України варто відзначити Донецьку область, Львів, Полтаву, Житомир. Це традиційно сильні регіони, але особисто мене приємно здивувала Полтава! Є така думка, що після Івана Іванова ніхто з атлетів цього регіону не прийшов йому на зміну. Однак, юні полтавські атлети, які починали ще з ДТЛ, зараз показують результати вже у форматі чемпіонату України.

Для юнацької та кадетської вікових категорій просто таки необхідно проводити самобутні чемпіонати України, орієнтовані саме на них. Тут не працює залишковий принцип, адже це наше майбутнє! Так як і Дитяча триатлонна Ліга. Ми працюємо над тим, щоб забезпечити безболісний перехід атлетів від категорії до категорії, тим самим ми забезпечимо зміну поколінь. Увага до дітей та підлітків має бути на належному рівні, ми не можемо робити акцент винятково на дорослих атлетах, яких у нас 5-10 чоловік – потрібно завжди пам’ятати про тих, кого ми готуємо їм на зміну.

Так, в організаційному плані та фінансових витратах робити чемпіонати України винятково під молодші вікові категорії нелегко. Але іншого шляху немає – якщо ми хочемо виховувати майбутнє покоління триатлетів/триатлеток, то їм потрібно приділяти належну увагу. В нас дуже мало внутрішніх стартів для юнацької та кадетської вікових категорій – зараз знову буде «діра» в календарі. В них лише три старти на рік! Хоча самих спортсменів чимало, в районі ста чоловік з восьми регіонів країни. Три старти на рік – цього дуже мало…

За кількістю проведених чемпіонатів України, у 2021 році Запоріжжя та область напевне будуть абсолютними чемпіонами! Суперспринт, акватлон, внутрішня першість серед ШВСМ, ДЮСШ та СДЮШОР, крос-триатлон в Енергодарі та Кубок Хортиці – п’ять чемпіонатів України в рамках цих турнірів. До цього ми впродовж п’яти років проводили по два чемпіонати України на рік. Але згодом підключили інші міста регіону – Енергодар, Мелітополь».