Андрій Половко: «Минулий сезон показав не лише слабкі, але й сильні сторони українського аматорського триатлону»

18.12.2021

Важливе

Інтерв'ю

Клуби

Новини

alt

У своїй роботі Керівний склад ФТУ чітко окреслює пріоритети та закріплює напрямки розвитку триатлону в Україні, і деякі з них потребують першочергової, особливої уваги. Одним з таких без сумніву є масовий спорт, і минулого сезону в цьому компоненті вся наша велика триатлонна родина змогла вийти на якісно новий рівень! Передусім це стало можливим завдяки ефективній та результативній роботі віце-президента ФТУ Андрія Половка, який взяв на себе саме цей пласт . Про Українську триатлоннну Лігу, підсумки та перспективи аматорського триатлону в Україні – далі в ексклюзивному інтерв’ю.

Вітаємо вас з завершенням сезону, в тому числі дебютного сезону Української триатлонної Ліги! Яким він був для вас, цей сезон? Що запам’яталося найбільше?

По-перше слід відзначити, що сезон 2021 є саме дебютним сезоном Української Триатлонної Ліги! Тому передусім цей сезон був для нас повчальним. Спочатку йшла ідея, під яку було написано проєкт Ліги, а потім цей проєкт почав свою реалізацію на практиці. І, як і в будь-якій новій справі, були плани – та була реальність. З кожним стартом Ліга масштабувалася, росла в кількості та якості, а ми разом з атлетами вдосконалювали й свої навички, розвивалися як організатори.

По-друге, цей сезон був надихаючим! Атлети-аматори отримали можливість об’єднатися не просто в клуби, а в національну спільноту прихильників триатлону! Змагальний дух Рейтингів УТЛ мотивував на покращення результатів, збільшення реєстрацій на старти, залучення нових атлетів. Триатлон в Україні став трендом, тепер значно більше українців дізналися про нього, про триатлетів, про престижність змагань, про життя атлетів.

І, звісно, цей сезон був яскравим, і зробили його таким люди! Я пишаюся українськими триатлетами, які показують високі результати на українських та міжнародних стартах. Я радий був дізнатися та розповісти іншим про їхні історії успіху. Я був гордий вітати кожного з них особисто на стартах по всій Україні! Також протягом сезону ми змогли зібрати круту команду професіоналів, які дозволили Лізі зробити те, що ми зробили, – об’єднати триатлетів-аматорів у дружнє ком’юніті, перетворити Українську Триатлонні Лігу на національний бренд, налагодити роботу всіх ресурсів!

Важко сперечатися з тим, що аматорський триатлону в Україні за останній сезон вийшов на якісно новий рівень! Чи відчуваєте ви ці зміни і в чому саме вони проявляються, на ваш погляд?

Я особисто не перший рік займаюсь триатлоном. Я особисто виходжу на старти. І тому я особисто спостерігаю, як еволюціонує український триатлон. Це кількість та якість стартів! На більшості українських змагань організація стартів не поступається за рівнем міжнародним. А зверніть увагу на масовість учасників! З’явилися та вже офіційно зареєстровані нові старти, участь в яких можна буде приймати в наступному році.

Колись я біг пустими вулицями українських міст і мріяв, що на узбіччях будуть підтримувати атлетів така ж кількість вболівальників, як, на приклад, на Ironman в Барселоні. І подивіться, що було цього сезону! Тисячі вболівальників приходили підтримати атлетів! Серед них були не лише друзі та родичі, серед них були звичайні містяни, перехожі, батьки з дітьми. Впевнений, частина із них неодмінно приєднається до триатлонного руху в наступних сезонах.

Мені доводилося чути, що головний показник успішності – це приріст триатлетів-аматорів. А він, мовляв, залишився плюс/мінус на попередніх показниках. Чи погоджуєтеся ви з цим твердженням?

Дозвольте нагадати, що це лише перший рік роботи УТЛ. Давайте повернемося до підрахунку кількості учасників у наступному сезоні.

Чи можна назвати сезон 2021 найкращим з часів Незалежності у площині розвитку аматорського триатлону в Україні?

Сезон 2021 точно можна назвати найяскравішим та найгучнішим. Тим паче, триатлон продовжує набувати популярності в нашій країні. Давайте дивитися правді у вічі, триатлон – не найдешевше захоплення… До того ж, українці лиш нещодавно почали витрачати кошти на свої хобі, на саморозвиток, на спорт, здоровий спосіб життя. Тому найкращі сезони в нас ще попереду!

Наскільки впливовим показником на шляху до розвитку аматорського триатлону в Україні стала поява серії змагань від TriathlonUKRAINE?

TriathlonUKRAINE задали високу планку рівня організації змагань! В якомусь сенсі вони є орієнтиром для інших організаторів старту. В рамках змагань від TriathlonUKRAINE приймають участь аматори разом з професійними атлетами, що повною мірою відображає досягнення українського триатлону.

Кубок Києва – одні з наймасовіших змагань в Україні! Вважаю, це є найкращим показником якості та популярності цієї серії.

Наскільки потужно відпрацювали організатори вже традиційних змагань – серії TRIATMAN, “Кубка Хортиці” й так далі?

Давайте тоді перерахуємо всіх організаторів, стараннями яких триатлон набуває своєї популярності: TRIATHLON UKRAINE – Черніцький Дмитро, Третьяков Іван. TRIATMAN CLUB – Ястребова Юлія, Ястребов Андрій. Dnipro Triathlon Fest  – Лисов Сергій, Балабанов Павло. TRITON ODESSA TRIATHLON CLUB – Постіка Олександр, Кузнєцов Михайло. Запорізька Федерація Триатлону – Кривонос Кирило, Гричковський Юрій. GORYNYCH • POLTAVA TRIATHLON CLUB – Литовченко Андріан. Lviv Triathlon Cup – Михалусь Богдан. Федерація триатлону м.Ковеля – Дубінко Денис,  Ірина Зінчук. Слов҆янськ, Донецької області – Драгулян Георгій.

Це старти та організатори з різними можливостями та масштабом, кожен з них докладає зусиль для організації стартів належної якості. Саме вони дозволяють атлетам реалізовувати свої амбіції, встановлювати рекорди, змагатися в комфортних та безпечних умовах.

Так, завжди є моменти, які можна вдосконалити. Ми разом і працюємо над цим! Шкода лише, що потужності роботи організаторів не вистачає на те, щоб впливати ще й на погоду, температуру води та силу вітру в день стартів (це я так жартую).

На що чекати українським триатлетам-аматорам у прийдешньому сезоні?

Вже готовий Проєкт календаря змагань з триатлону на 2022 рік. Цього ми всі й чекаємо в наступному сезоні.

Він відрізняється від попереднього сезону насамперед тим, що збільшено кількість стартів, розширено географію змагань, додано змагання з мультиспорту, які залучать ще більше атлетів. Тому ми чекаємо на більшу конкуренцію.

Які головні висновки можна зробити з сезону 2021?

Головний висновок такий: українці видатна, сильна, витривала нація! Україна – європейська країна з потужним потенціалом, головним ресурсом якої є цілеспрямовані, талановиті, завзяті люди.

Цей сезон показав не лише слабкі, але й сильні сторони українського аматорського триатлону. Задав вектор для розвитку на майбутнє!

ОФІЦІЙНИЙ САЙТ УКРАЇНСЬКОЇ ТРИАТЛОННОЇ ЛІГИ